Franz Anthons far, Ignatius Appelt (1775-1831), kom fra Chemnitz i Böhmen, og fik borgerskab i Aarhus i 1805 som på Lille Torv - og dem var der allerede en del af i Aarhus, og flere kom senere til. Sønnen, som ses på billedet til venstre, tog borgerskab i 1833 som købmand. Han gik i faderens fodspor og bekendtgjorde med en annonce i Aarhus Stiftstidende "At jeg Onsdagen den 9de Ocktober agter at aabne mit velassorterede Udsalg af Urtekram-Vare, engelsk Fajance m.m.”
Salget foregik fra hans nykøbte ejendom i "Gaarden No. 645 paa Vestergade" hvilket er nummer 1 i gaden i dag.
Udvidet varesortiment
Vareudvalget blev udvidet allerede året efter med et pænt og bredt sortiment:
"En Deel Isenkramvare, bestaaende af: Laase, Hængsler, File, Saugblade, Knive, Sinker,
Solde af Messing og Jerntraad, Meeltemser, Melke- og Suppe-Sier i alle Størrelser”
samt ”Chocolade, fra 36 Sk. til 5 Mk Pundet og God tydsk Peberrod bekommes hos F. A. Appelt”
Bekvem placering
Appelts forretning lå bekvemt lige op ad Lille Torv, og på det årlige Sankt Olufmarked,
som foregik lige her omkring, kunne han udnytte en central placeringen som udsalgssted for varer, han kunne have i komission fra
udenbyes foretagender som her fra J. G. Berg i København.
Han er således godt i vej, og i 1840 kan han annoncere sit giftermål med Jomfru Ovine Othilia Sommer.
Brand og tak for hjælpen
En tidlig morgen den 15. juni 1842 lød brandalarmen i Vestergade, da der udbrød brand i købmand Appelts gård.
Branden kunne nemt have bredt sig på grund af en voldsom blæst, men takket være hurtig indsats fik brandvæsenet ilden under kontrol.
Der skete dog stor skade på Appelts ejendom.
Priskrig
I foråret 1820 udbrød der en priskrig på zirater dvs. udsmykninger - i dette tilfælde til ligkister.
Konkurrencen var hård, og Appelt gik i offensiven med annoncer fra den 12. og 20. marts 1850:
”Zirater til Liigkister af egen Fabrik. Heraf haves et velassorteret Lager,
der sælges til betydeligt nedsatte Priser. F . A. Appelt.”
Det kan have gjort som et modtræk til den nye konkurrent i Mejlgade, snedker Chr. Theilgaard, der ugen før var kommet på banen og kørte sin egen annoncekampagne: ”Idet jeg herved underretter Byens og Omegnens Beboere om, at jeg Dags Dato har aabnet et Udsalg af gode, forsvarlige Liigkister i alle Størrelser og Facons, tillader jeg mig tillige at bemærke, at da jeg selv forfærdiger alle de dertil hørende Zirater, kan jeg levere hvilkensomhelst Liigkiste til betydeligt nedsat Priis. Chr. Theilgaard Middelgade Nr. 71”
Nye produkter
Appelt begyndte endvidere i 1870erne og 1880erne at handle både en gros og en detail med forskellige sæber fra Appelts (sikkert en slægtning) Sæbefabrik i København. Desuden begyndte han at føre salg af tandpulver, som det fremgår af flere af hans annoncer.
Pissoir
I 1871 lykkedes det endeligt for Appelt og naboen, købmand H. W. Secher, (fra den købmandsgård, der i dag står som Borgmestergården fra Lille Torv i Den Gamle By)
at få byrådets accept til at fjerne den pissoir, der var anbragt i den smalle passage, "Snouen", Vandgyden eller Byens Rende, der lå mellem deres to ejendomme, og hvis bæk førte ned til åen.Ejedomsværdien
Frantz Appelt døde i 1893 som en af de ældste erhvervsdrivende i byen. I de sidste 5-6 år før sin død, havde han ikke drevet forretning af nogen betydning. Aarhus Stiftstidende kunne i en lille bekendtgørelse ved begravelsen gøre opmærksom på, at den ”Udvikling han paa nært Hold kunde være Vidne til, er, at hans Ejendom, som, da han begyndte Forretningen, kostede 1800 Rdr., altsaa 3600 Kr, nu staar i en Værdi af 36.000 Kr., de to Menneskealdre har saaledes formaaet at føje et Nul til Værdien” Enken kunne i hvert fald glæde sig.
Minde fra 1849
Enkefru Appelt fortæller i Aarhus Stiftstidende 1. juni 1899, at det var i hendes gård i Vestergade 1, at en prøjsisk trompeter i 1849 blev taget til fange, da han havde lagt sig til at sove. Da trompeterens kammerater brød op, havde hun sagt til sin mand: "Men skal der dog ikke kaldes paa ham, saa han kan komme med de andre" Men Frantz Anthon havde svaret ”Nej, lad ham blot sove, han trænger vist til det" Da dragonen endelig vågnede og fik sadlet sin hest, var det, at han blev nappet kort efter. Besættelsesmagten, prøjserne, gjorde senere gældende, at han var taget til fange af borgerne.
Ejendommen solgt 1901
Købmand Appelts arvinger solgte i 1901 ejendommen til urmager Theil, der i nogle år havde været lejer, for 40.000 kr. efter moderen Othilies død: ”Da Bygningerne ere meget gamle, maa det siges at være en god Pris, det bliver nemlig ca. 80 Kr. pr. Kvadratalen” - skrev avisen.
Frk. Vilhelmine Appelt
Parrets datter Vilhelmine Appelt (7/8 1848 - 30/4 1918) var lærerinden (håndarbejde) og ansat ved Aarhus Skolevæsen fra 1887 ved Borgerskolen i Vestergade og siden ved Paradisgades Skole til hun blev pensioneret. Hun blev boende i lejligheden i Vestergade 1 til sin død i 1918.
Rotter på loftet
At bygningerne var gamle, kan der ikke være tvivl om, og de trængte sikkert også til en sanering. Hun fortæller, at hun lå i en evig hård kamp med datidens rotteplage, der bl.a. gjorde det nødvendigt for hende at have sine fødevarer hejst op under loftet i en kurv.
Frantz Appelt familie
Kompagniskab Wertner og Appelt
Frantz Appelts far, Ignatius Appelt (1775 - 1831), kom fra Chemnitz i Böhmen.Det samme gjorde faderens fætter Jacob Wertner.
Denne havde taget borgerskab allerede som 27 årig i Aarhus den 26. juli 1802, og få dage efter, den 31. juli, kunne han bekendtgøre, at han nyelig havde "bosadt sig her i Byen” med en galanteriforretning i Vestergade hos kunstsmed (grovsmed) Jens Frandsen.
Flytning
Den 7.11.1803 fremgik det i en annonce i Aarhus Stiftstidende, at Ignatius Appelt var gået i kompagniskab med fætteren Jacob Wertners forretning. I samme annonce bekendtgjorde de, at de flyttede deres galanterihandel fra Vestergade til"det lidet Torv” Jacob Wertner døde den 6. april 1805 blot 32 år gammel. Samme år den 26. august tog Ignatius Appelt borgerskab som galanterihandler og videreførte fætterens forretning. Efter Appelts død i 1831 fortsatte hans enke forretningen. Herunder ses en salgsannonce fra Ignatius Appelt i datidens avis, Aarhus Stiftstidende fra den 21. januar 1814. Annoncen er godt gemt blandt forskellige Bekiendtgiørelser: "Extra god Miød er at faae i Potteviis for billig Priis hos I. Appelt paa det lille Torv"